Nieuws Onderzoek tijdens 4Daagse naar impact van wandelen op hartritme

3 juli 2025

Tijdens de 4Daagse doet het Radboudumc, in samenwerking met Philips, onderzoek naar de effecten van wandelen op boezemfibrilleren, een veelvoorkomende hartritmestoornis. In totaal nemen 140 mensen met boezemfibrilleren deel aan het onderzoek. Zestig van hen lopen de 4Daagse en dragen daarbij een Philips ePatch: een draagbare hartritmemonitor in de vorm van een pleister op de borst. Dit is één van de eerste onderzoeken die op grote schaal kijkt naar het effect van langdurige inspanning op boezemfibrilleren.

Boezemfibrilleren: veel voorkomend maar vaak onopgemerkt  

In Nederland hebben ongeveer 400.000 mensen de diagnose boezemfibrilleren. De aandoening veroorzaakt een onregelmatige, snelle hartslag en kan leiden tot klachten als hartkloppingen, vermoeidheid of kortademigheid. Boezemfibrilleren is niet direct levensbedreigend, maar verhoogt wel het risico op een beroerte of hartfalen. Ruim 80.000 Nederlanders hebben waarschijnlijk boezemfibrilleren zonder dat ze dit weten. Vroege opsporing en passende behandeling zijn daarom belangrijk. 

‘We willen weten of de training voorafgaand aan de 4Daagse en deelname aan het evenement zelf positieve of negatieve effecten heeft op boezemfibrilleren’, aldus Maria Hopman, hoogleraar Fysiologie aan het Radboudumc. Met haar team onderzoekt ze deelnemers aan de 4Daagse in de maanden voorafgaand aan het evenement en tijdens de wandeldagen zelf. ‘Het is uniek om de wandelaars op deze manier meerdere dagen 24 uur per dag én onder fysieke belasting te volgen’, aldus Hopman. Naast de gegevens die de ePatch oplevert, kijken de onderzoekers naar onder meer bloeddruk, gewicht en bloedwaarden. Ook vullen de deelnemers vragenlijsten in. Bij een deel van de wandelaars wordt na een paar van de etappes een hartecho gemaakt.

Draagbare sensor meet hartritme dag en nacht  

De Philips ePatch is een draagbare sensor ter grootte van een half luciferdoosje, die continu het hartritme meet. In tegenstelling tot traditionele holtermonitoren met kabels en plakelektroden is de sensor comfortabel, draadloos en discreet te dragen, ook tijdens het douchen, slapen en sporten. Daarbij kan de ePatch tot vijf dagen gedragen worden en registreert de sensor het hartritme. Voor patiënten betekent dit aanzienlijk minder ongemak bij langdurige monitoring. De verzamelde gegevens worden met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) snel en nauwkeurig geanalyseerd.

‘We zijn enorm trots dat we tijdens de 4Daagse Radboudumc kunnen ondersteunen bij een onderzoek naar het effect van wandelen op boezemfibrilleren’, zegt Léon Kempeneers, Managing Director Philips Benelux. ‘De ePatch is ontworpen voor langdurig gebruik en comfort, en we hopen dat de wandelaars dit ook zo ervaren. Onze ePatch en ondersteunende AI-software kan gebruikt worden om mensen met hartritmestoornissen op een prettige manier beter te diagnosticeren. De ePatch en ondersteunde software worden al door verschillende Nederlandse zorginstellingen gebruikt.’

Hoogleraar Fysiologie en leider van het 4Daagse-onderzoek Maria Hopman.

17 jaar 4Daagse-onderzoek Radboudumc  

Het 4Daagse-onderzoek van het Radboudumc vindt in 2025 voor de zeventiende keer plaats. De 4Daagse, het grootste wandelevenement ter wereld, vormt met haar 45.000 wandelaars een unieke setting om onderzoek te doen naar de effecten van langdurige inspanning op gezondheid. Een greep uit onderzoeksresultaten van de afgelopen 16 jaar: 

  • De eerste wandeldag is fysiek het zwaarst. 
  • De lichaamstemperatuur stijgt gemiddeld met 1°C tijdens het wandelen. 
  • 20% van de wandelaars drinkt te weinig tijdens een wandeldag. 
  • Hartschade na een wandeldag lijkt voorspellend voor hart- en vaatziekten.
  • Mensen met diabetes type 2 hebben minder medicatie nodig naarmate ze meer trainen voor de 4Daagse. 
  • 30-40 minuten wandelen per dag verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. 
  • Oudere wandelaars (±80 jaar) worden tot wel 8,2 jaar jonger geschat.

Witte of zwarte kleding en petje op/petje af

Als het flink warm wordt wil Hopman dit jaar opnieuw onderzoek doen naar de beste kleur kleding tijdens inspanning; wit of zwart. In het onderzoek van 2023 bij 25 graden kwam geen verschil naar voren. ‘We willen weten of dit bij hogere temperaturen anders is’, aldus Hopman. In dat geval dragen de deelnemers afwisselend witte en zwarte kleding tijdens de wandeldagen. Daarnaast loopt een andere groep wandelaars de ene dag met en de andere dag zonder petje om de al dan niet verkoelende effecten van een petje vast te stellen.

Het onderzoeksteam meet bij beide onderzoeken de effecten op het lichaam, onder meer de huid- en lichaamstemperatuur. De lichaamstemperatuur stijgt tijdens een wandeldag met ongeveer 1 graad. Uit deze studies moet blijken welke rol de kleur van de kleding en een petje hierbij spelen.

Lees alle informatie over het Radboudumc en de 4Daagse en het Kidslab op de Vierdaagsefeesten op onze Vierdaagsepagina.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet